Genç Patronlar

* HER ŞEY DAHA GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN

Haber Burada

GENÇ PATRONLAR GAZETESİ

Dev Yatırımlar | İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi’nin ilk etabı açıldı
Gündem, İyi ki Varsın, Türkiye

Dev Yatırımlar | İstanbul Başakşehir Şehir Hastanesi’nin ilk etabı açıldı 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başakşehir Şehir Hastanesi Hizmete Alım Töreni’nde yaptığı konuşmada, salgın sürecinin Türkiye’nin sağlık altyapısının gücü yanında sağlık hizmetlerinin ücretsiz verilmesinin önemini de gösterdiğini belirterek, “Az gelişmiş ülkelerin vatandaşları zaten kayda değer bir sağlık hizmeti alamıyor, gelişmiş ülkelerde ise ancak parası olanlar yeterli sağlık hizmetine sahip olabiliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başakşehir Şehir Hastanesi Hizmete Alım ve Yerli Solunum Cihazı Teslim Töreni’nde konuştu.

Başakşehir Şehir Hastanesi’nin hizmete giren ilk etabının Türkiye’ye ve İstanbul’a hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yap-işlet-devret modeliyle yapılan hastanenin ikinci etabının da Mayıs ayının 20’sinde açılacağı müjdesini verdi.

“Dünyanın koronavirüs salgınıyla adeta kavrulduğu bir dönemde bu açılışı yapmamız şüphesiz çok daha önemlidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelişmiş ülkelerin sağlık sistemlerinin dahi çöktüğü, insanların evlerinde, hastane koridorlarında yetersiz müdahale sebebiyle öldüğü bir dönemde elimizdekinin kıymetini iyi bilmeliyiz” dedi.

“TÜRKİYE, BU SÜREÇTE KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURARAK GÜCÜNÜ GÖSTERMİŞTİR”

Türkiye’nin, yatak ve doktor sayısında değilse bile yoğun bakım yatağı sayısındaki üstünlüğü ile bu sürece oldukça avantajlı girdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan hastanenin bin 500’ün üzerinde yatak kapasitesi bulunduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendi kendine yeterli olmanın yanı sıra dostlarına yardım elini uzatabilecek seviyede bulunmasının önemini bu dönemde yaşayarak gördüklerini anlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Büyük ideallerle kurulmuş birliklerin, küresel yapıların, uluslararası kuruluşların anlamını yitirdiği bir dönemde Türkiye kendi ayakları üzerinde durarak gücünü göstermiştir. Tabii bu başarının gerisinde özellikle şu 17-18 yılda kurmuş olduğumuz altyapı, özellikle de hükûmetlerimiz döneminde attığımız adımların, inşa edilen eserlerin çok büyük önemi var. Bakınız bu dönem içerisinde kararlı bir adım attık. Fakat bir kongre merkezini panellerle ayırarak ‘hastane yapacağız’ demedik. Yeşilköy Havalimanı’nın bir bölümüne ‘45 günde bin yataklı hastane inşa edeceğiz’ dedik tek odalı olmak üzere. Şu anda yoğun bir şekilde çelik konstrüksiyondan oluşmak kaydıyla bu hastanemizin inşası devam ediyor. Aynı şekilde yine Sancaktepe’de aynı oda sayısına sahip bir başka hastaneyi daha yapıyoruz. Bunlar her odasında gerekli olan banyosu, tuvaletiyle birlikte bütün ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yapılıyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeşilköy ve Sancaktepe’de yapılacak hastanelerin hava ulaşımlarının olacağının altını çizerek, böylelikle bu hastanelerin uluslararası camiaya da hizmet verme imkânının olacağını belirtti.

Sadece bugüne değil 10 yıl sonrasına da hizmet verecek bir yatırım yaptıklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık alanında yapılan reformlarla hem altyapıyı hem de sistemi güçlendirdiklerini kaydetti.

“TÜRKİYE’DE HERKES GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDA”

Derince’deki devlet hastanesinin yanına yine 250 yataklı bir hastane yapıldığını, Sultan Abdulhamit’in Hadımköy’de inşa ettirdiği tarihî hastanenin restore edildiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mesele şu: Tarihi toprağa gömmeyelim, onları yeniden kazanalım ve gelecek onunla da iftihar etsin” ifadesini kullandı.

Türkiye’de herkesin genel sağlık sigortası kapsamında bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eskiden kelimenin tam anlamıyla dökülen, şifa değil dert kapısı olan hastanelerimizi binasından cihazına, ambulansından personeline kadar tamamen yeniledik. Bununla kalmadık, hayalimiz olan şehir hastanelerini kurmaya başladık. Ne zamanki bu ülkede başbakan oldum, o süreçte hep bunu söyledim, ‘şehir hastaneleri benim rüyamdır, benim hayalimdir’ ve elhamdülillah o günden itibaren başladık ve şehir hastanelerimizi inşa ederek, her geçen gün asgari tüm büyük şehirlerimizde bunları yapacağız, bunun dışında da yine bazı şehirlerimizde bu şehir hastanelerimizi inşa edeceğiz” dedi.

Bugüne kadar Yozgat, Bursa, Isparta, Mersin, Adana, Kayseri, Elazığ, Manisa, Eskişehir, Ankara Bilkent şehir hastanelerinin hizmete alındığını, Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nin de bitmek üzere olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün açılışı yapılan Başakşehir Şehir Hastanesi’nin 2 bin 682 yatak kapasitesiyle birlikte, şehir hastanelerinin toplam yatak kapasitesinin 16 bin 99’a çıktığını açıkladı.

İnşası devam eden sekiz şehir hastanesinin büyük bölümünü bu yılsonuna kadar, kalanları ise gelecek yıl hizmete almayı planladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehir hastanelerinin Türkiye’nin sağlık turizminin de lokomotifleri olacaklarını söyledi.

Salgın sürecinin Türkiye’nin sağlık altyapısının gücü yanında sağlık hizmetlerinin ücretsiz verilmesinin önemini de gösterdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Az gelişmiş ülkelerin vatandaşları zaten kayda değer bir sağlık hizmeti alamıyor, gelişmiş ülkelerde ise ancak parası olanlar yeterli sağlık hizmetine sahip olabiliyor. Türkiye’de tamamen ücretsiz olan pek çok teşhis ve tedavi hizmetiyle ilaca erişimin Batı ülkelerinde nasıl büyük meblağlarla mümkün olduğunun örneklerine her gün rastlıyoruz. Ülkemizde 1,5 milyon vatandaşımızın ücretsiz şekilde evde bakım hizmeti alabildiğini söylediğimiz Batılı dostlarımız sadece buna bile inanmakta güçlük çekiyor” diye konuştu.

Kovid-19 hastalığının teşhisinde çok önemli olan bilgisayarlı tomografi cihazının Türkiye’deki sayısının tüm Avrupa’daki toplam sayıdan daha fazla olduğuna vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer ülkelerde sadece ciddi paralar ödenerek gidilebilen hastanelerin hizmet standartlarının Türkiye’de şehir hastanelerinin seviyesine ancak ulaşabildiğini söyledi.

Türkiye’nin bugün 5 bin 400 tam donanımlı araç ve 19 hava aracıyla en modern ambulans filolarından birine sahip olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık çalışanlarının sayısının 1 milyon 100 bine yaklaştığını, sadece altyapıyı değil, insan kaynağını da tahkim ettiklerini ifade etti.

“TÜRKİYE SAĞLIK HİZMETLERİNDE BİR DESTAN YAZMIŞTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün bin 526 hastane, yaklaşık 4 bin tedavi kurumu, 15 binin özellikle birinci derece sağlık kuruluşu ile milletimize ülkenin her köşesinde sağlık hizmeti veriyoruz. Eskiden ancak İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde alınabilen sağlık hizmetleri bugün en ücra yerlerdeki ilçelerimize kadar yayılmış durumdadır. Türkiye’nin sağlık harcamalarına ayırdığı miktar 2002 yılında 19 milyar lirayı bile bulmazken, bugün 190 milyar liraya ulaştı. Sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı ise yüzde 70’lerin üzerine çıktı” bilgisini verdi.

“Hangi açıdan bakarsanız bakın Türkiye sağlık hizmetlerinde bir destan yazmıştır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı başarıya eğitimden ulaştırmaya, adaletten enerjiye kadar her alanda rastlamanın mümkün olduğunu dile getirdi.

Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri hâline getirmek için çalıştıklarını, temel hizmet altyapısı yanında savunma sanayinden yüksek teknolojiye kadar her alanda Türkiye’yi bir üst lige çıkartmakta kararlı olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birliğimizi, beraberliğimiz, kardeşliğimizi güçlü tuttuğumuz sürece Allah’ın izniyle bu hedeflere ulaşmamıza kimse mani olamaz. Koronavirüs salgın sonrası yeniden kurulacak dünya düzeninde ülkemizi hak ettiği yere ulaştırmak için hep birlikte daha çok çalışacağız” dedi.

Cumhur İttifakı’nın önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhur İttifakı’yla beraber Sayın Bahçeli’yle el ele vermiş olduğumuz dayanışmayla inşallah yeni dönemde yeni yatırımlarla, yeni eserlerle, yeni hizmetlerle ülkemizi hep bir adım daha yükseğe çıkartacağız. Ülkemiz bugünlere darbeler, cuntalar, terör örgütleri, vesayet, kutuplaşma, özenti, atalet dönemini geride bırakarak geldi; şimdi de yeni ufuklara yeni fikirleri, yeni heyecanları kucaklayarak yol alacağız” diye konuştu.

Yerli ve millî olarak üretilen 100 solunum cihazını üreten kadroyu tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kadronun Mayıs ayı sonuna kadar 5 bin yeni cihaz üretme sözü verdiğini söyledi.

Birçok ülkenin solunum cihazı üretme konusunda sıkıntılar yaşadığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ama bütün bunlara rağmen biz bu süreci başarılı bir şekilde atlattık. Şu anda Başakşehir Şehir Hastanemizin 115 ventilatörü geldi, 100’de bugün teslimatı yapıldı ve yine bir bölümü de peyderpey geliyor, gelecek. Bu ne demektir? Yani Başakşehir Şehir Hastanemizin böyle bir sıkıntısı yok ve olmayacak” sözlerine yer verdi.

“TÜRKİYE KENDİNE YETER, BİZ BİZE YETERİZ”

Yeşilköy ve Sancaktepe hastanelerinin de bütün ihtiyaçlarının şimdiden giderildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye kendine yeter, biz bize yeteriz. Hele hele ilaç sanayinde de kendimizi bu noktada konsolide edersek ilacımızı inşallah üretir hâle geldiğimiz andan itibaren bu noktada da çok daha farklı adımları atacağız. Tabi burada ben Arçelik, ASELSAN, Baykar, Biyosis ve koordinatör olması hasebiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla, Sağlık Bakanlığı’mıza da şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Bu alanlarda yarışı devam ettireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Başakşehir Şehir Hastanesi yanına metro geleceğini ve hastaneye ulaşımın metro ve karayolu ile ulaşım sağlanacağını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ulaşım noktasında da sıkıntı yaşanmayacağını söyledi.

Törende; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hizmete giren hastaneye, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise yerli solunum cihazına ilişkin brifing verdi.

Haberler

seers cmp badge