Genç Patronlar

* HER ŞEY DAHA GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN

Haber Burada

GENÇ PATRONLAR GAZETESİ

Emine Erdoğan: “Karar süreçlerinde kadınların eksikliği tüm toplumu ilgilendiren bir noksanlıktır”
Dünya, Gündem, Türkiye

Emine Erdoğan: “Karar süreçlerinde kadınların eksikliği tüm toplumu ilgilendiren bir noksanlıktır” 

Emine Erdoğan, “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni”nde yaptığı konuşmada, “Bugün artık kadınların istihdamı kadar, çalıştıkları sektörlerde karar alıcı pozisyonda olmalarını önemli görüyoruz. Zira karar süreçlerinde kadınların eksikliği, tüm toplumu ilgilendiren bir noksanlıktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından enerji sektöründe kadın istihdamını artırmak ve kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen “Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni”ne katıldı.

Törende bir konuşma yapan Emine Erdoğan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının geçen yıl başlatmış olduğu ödül töreninin, başta kadınlar olmak üzere herkese ilhamlar vereceğini düşündüğünü söyledi.

“KADINLARIN OLMADIĞI HER DURUM, HAYATI TEK GÖZLE ALGILAMAK GİBİDİR”

Ödüller her dalda bir kişiye verilse de projesiyle aday olan her kadının birincilik ödülünü paylaştığına inandığını ifade eden Emine Erdoğan, kadınların istihdamı kadar, çalıştıkları sektörlerde karar alıcı pozisyonda olmalarının da önemli olduğuna, zira karar süreçlerinde kadınların eksikliğinin, tüm toplumu ilgilendiren bir noksanlık olduğuna işaret etti.

Emine Erdoğan, kadın ruhunun baştan aşağı enerji, fikriyatının ise tabii bir kaynak olduğunu vurgulayarak, “Bu enerjinin ve tabi kaynağın işin içine girmediği her alan, bir kör noktaya dönüşür. Doğru ve keskin bir bakış, iki gözle bakmayı gerekli kılar ki kadınların olmadığı her durum, hayatı tek gözle algılamak gibidir” dedi.

Teknoloji ile insan arasındaki bağın her geçen gün kuvvetlendiğine, hayatın büyük oranda teknolojiye bağlı olarak yaşanır hâle geldiğine dikkati çeken Emine Erdoğan, teknolojinin fikirlerle tasarlanan bir olgu olduğunu, dolayısıyla bu alanda mümkün olduğunca çok kadın fikrine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

“SİZİN BUGÜN EKTİĞİNİZ İLHAM TOHUMLARI, KİM BİLİR İLERİDE NASIL BAŞAKLAR VERECEK?”

Dünya Ekonomik Forumunun Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu’na göre, dünyada yapay zekâ profesyoneli kadınların oranının sadece yüzde 22 olduğu bilgisini paylaşan Emine Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Peki ne oluyor da kadınlar, kendi geleceklerini doğrudan ilgilendiren bu alanlara adım atmaktan geri duruyorlar? Sanıyorum bunun arkasındaki temel neden, kız çocuklarının bilim alanına yeterince yönlendirilmemesi. Anne babalar genellikle, bilim, matematik, teknoloji ve mühendislik gibi alanlarda erkek çocuklarının başarı gösterebileceklerine inanıyorlar. Uluslararası raporlar kadar Türkiye’deki rakamlar da bunu teyit ediyor. Nitekim kadınların eğitim ve sağlık bilimlerindeki oranı yüzde 60’ların üzerinde. Mimarlık ve inşaatta yüzde 32, bilişimde ise bu rakam yalnızca yüzde 22. İşte bu sebeple, bugün burada Enerji Sektörü gibi dünyanın geleceğini doğrudan ilgilendiren bir konuda başarı gösteren kadınlarımızla birlikte olmak, çok önemli. Sizlerin, gençlerimize vereceğiz ilhamın değeri paha biçilmez. Yaptığınız çalışmalarla bilim dünyasına çok büyük katkılarda bulunduğunuz gibi, gençlerimize de cesaret veriyorsunuz. Sizin bugün ektiğiniz ilham tohumları, kim bilir ileride nasıl başaklar verecek?”

Emine Erdoğan, kadınlara yönelik başarı hikâyelerinin özellikle Anadolu’nun küçük yerlerindeki kız öğrencilere ulaştırılmasını isteyerek, o küçük yerlerden ne kadar büyük cevherler çıkacağının asla bilinemeyeceğini sözlerine ekledi.

Hükûmetin, 2023’te kadınların işgücüne katılım oranını yüzde 41’e ulaştırmayı hedeflediğini, hedefe ulaşırken de en çok katılımın, enerji ve bilişim sektörü gibi dünyanın kaderini değiştirecek sektörlerde gerçekleşmesini umut ettiklerini dile getiren Emine Erdoğan, “Bugün karşı karşıya olduğumuz çevre krizi, bizden en çok, sürdürülebilir enerji kaynakları istiyor. Kadınlar kendilerine has tabiatlarını ve bakış açılarını bu sektöre taşıyarak, bir anlamda doğanın neferleri olacaklar inşallah. Kadınlar kendilerine bahşedilmiş içgüdülerle, bakan, büyüten ve devamlılığı sağlayan bir fıtrata sahipler. Her anne, bundan sonra çocuğuna güzel bir gelecek sağlamak için imkânlar oluştururken, denklemin içine tabiatı da koymalı” diye konuştu.

“LÜTFEN KIZ ÇOCUKLARIMIZIN ZİHİNLERİNE BARİKATLAR YERLEŞTİRMEYELİM”

Emine Erdoğan, enerjisi tükenmiş, suları bitmiş, toprakları çoraklaşmış bir dünyada çocuklar için gelecek tesis edilemeyeceğine dikkati çekerek, çevre konusunda kadınların bir adım önde, etkili aktörler olacağına inancını vurguladı.

Kadınların hangi sektör olursa olsun kendi kimliklerini muhafaza ederek var olmalarının gerekliliğinin altını çizen Emine Erdoğan, “Kadınların çalışma hayatında maskülenleşerek değil, kendi özgün yaratılışlarını muhafaza ederek bulunmaları gerektiğine inanıyorum. Gerçek eşitlik, birisinin sizi kendisine benzeterek eşitlemesi değildir. Sizin varlık alanınıza saygı göstermesidir” şeklinde konuştu.

“Kız çocuklarımız da ülkemizin enerji kaynakları başlığına dâhildir. Lütfen kız çocuklarımızın zihinlerine barikatlar yerleştirmeyelim” diyen Emine Erdoğan, kız çocuklarının belli meslek gruplarına dâhil olmaları için koşullandırmaması, kabiliyetlerine göre yönlendirilmesi gerektiğini anlattı.

Emine Erdoğan, anne ve babaların çocuklarına yapabileceği en büyük katkının, onların hayallerine yatırım yapmak ve onları yüreklendirmek olacağını belirterek, “Bu nedenle onlara, dünyanın dertlerine çözüm üretecek işleri başarmanın, cinsiyet değil, inanç meselesini olduğunu anlatın” dedi.

Kadınların enerji sektörünün farklı alanlarında ortaya koyduğu çalışmaların kendilerini gururlandırdığına vurgu yapan Emine Erdoğan, ödül alan kadınları tebrik ederek, bu ödülün geleneksel hâle gelmesini ve diğer sektörlere de örnek olmasını temenni etti.

Emine Erdoğan, konuşmasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş’a “jüri özel ödülünü” takdim etti.

Ödül töreni hatıra fotoğrafı çekimi ile son bulan törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de Emine Erdoğan’a bir hediye takdim etti.

Törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsat Pekcan, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile sanat, siyaset ve iş dünyasından konuklar katıldı.

 

Enerji petrol Medya Ceo -Mehmet Ali Setencioğlu -Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar Ödül Töreni

Haberler

seers cmp badge