Genç Patronlar

* HER ŞEY DAHA GÜÇLÜ TÜRKİYE İÇİN

Haber Burada

GENÇ PATRONLAR GAZETESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenledi
Dünya, Gündem, Türkiye

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenledi 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Biz meselelerin dayatmalarla değil, angajmanla, karşılıklı müzakerelerle çözülmesinin taraftarıyız. Amerika’nın İran’a yönelik yaptırım kararının, bölge güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını, Türkiye olarak bu kararları desteklemediğimizi bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve resmî ziyaret için Türkiye’de bulunan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Beşinci Toplantısı’nın ardından anlaşmaların imza törenine katıldı. Törenin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

“ÜLKEMİZİN VE BÖLGEMİZİN GÜVENLİĞİNİ HEDEF ALAN HİÇBİR OLUŞUMA MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dördüncüsü 4 Ekim 2017’de İran’da gerçekleştirilen toplantının beşincisi vesilesiyle İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve heyetini Türkiye’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İran’ın yaptırımlarla baskı alıntına alınmaya çalışıldığı dönemde bu ziyaretin gerçekleştiriliyor olmasının ayrıca farklı bir önem taşıdığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşılıklı üst düzey ziyaretlerle yakalanan bu ivmenin her iki ülkenin de menfaatine hizmet edecek, sonuç alıcı adımlar olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 yılında yaklaşık 11 milyar dolar, 2018 yılı Ekim ayı itibariyle 8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ikili ticaretin, hedef olarak belirlenen 30 milyar dolar seviyesine ulaşması için çok daha fazla çalışmak ve iş birliğini arttırmak gerektiğini vurgulayarak, “İş adamlarımız ve yatırımcılarımız için elverişli bir iş ortamının tesisi, iş çevrelerinin teşviki yönündeki çabalarımız devam ediyor. Nitekim bugün bu toplantıların ardından Çankaya Köşkü’nde iş adamlarımızla bir araya gelmek suretiyle iş forumunu gerçekleştireceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan iki ülke arasındaki sınır güvenliği konusunda teknik ve siyasi düzeyde iyi bir iş birliği söz konusu olduğunu söyleyerek, son dönemde ilgili güvenlik kurumları arasında temasların artmış olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti. “Ülkemizin ve bölgemizin istikrarı ve güvenliğini hedef alan hiçbir oluşuma müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti: “Bu konuda İran’la iş birliğimizi artırarak sürdürmek ve karşılaştığımız ortak hedefleri bertaraf etmek noktasında irademiz tamdır. Bölgemizde yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi, barış ortamının tesis edilmesi için, Türkiye ve İran’ın birlikte atabileceği çok adımlar vardır. Bölgesel konularda İran’la iş birliğimizi, istişarelerimizi bu doğrultuda derinleştiriyoruz. Bu iş birliğinin müspet sonuçlarını Rusya Federasyonu’nun da katılımıyla oluşturulan Astana sürecinde başlatmış bulunuyoruz. Çabalarımızı Suriye ve tüm Suriye halkını kucaklayacak kalıcı bir barışın tesisi için artırmamız gerekiyor.”

“İRAN HALKININ YANINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapsamlı ortak eylem planının tüm tarafların anlaşmaya sadık kalmalarıyla, planın devamının uluslararası barış ve güvenliğe hizmet edeceğini söyleyerek, “İran’ın plan kapsamındaki taahhütlerini yerine getirdiği Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı tarafından bugüne kadar defalarca teyit edilmiştir. Hâl böyleyken, Amerika’nın anlaşmadan çekilmesini doğru bulmuyoruz. Biz meselelerin dayatmalarla değil, angajmanla, karşılıklı müzakerelerle çözülmesinin taraftarıyız. Amerika’nın İran’a yönelik yaptırım kararının bölge güvenliğini ve istikrarını tehlikeye attığını, Türkiye olarak bu kararları desteklemediğimizi bir kez daha vurgulamak isterim” diye konuştu.

Bu yaptırımların iki ülke arasındaki meşru ticari ilişkilere menfi etkilerini asgariye indirmek için her türlü tedbiri almaya hazır olduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yöndeki çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Komşuluk hukuku, ülkelerimizin zor zamanlarında birbirlerine destek olmasını gerektirir. Biz de İran’a yönelik haksız bulduğumuz baskıların yoğunlaştığı bu dönemde, kardeş İran halkının yanında durmaya devam edeceğiz. Köklü geçmişimizden ilham alan ilişkilerimizi geleceğe daha da güçlü biçimde taşıyacağımıza inanıyorum. Bu vesileyle, değerli kardeşim Sayın Ruhani’ye verdiği destek ve sergilediği dayanışmadan ötürü bir kez daha teşekkür ediyorum.”

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI HASAN RUHANİ: “SURİYE’NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI GÖSTERİLMESİ KONUSUNDA HEM FİKİRİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra söz alan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, iki ülkenin ilişkilerinin temelinin, ortak çıkarlar, barış, bölgenin istikrarı ve kalkınması üzerine kurulduğunu belirterek hiçbir güç veya üçüncü ülkenin bu komşuluk ve samimi kardeşlik ilişkilerini bozamayacağını söyledi.

Amerika’nın uyguladığı tek taraflı ve kanunsuz ambargolar karşısında Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kesin ve açık tutumları için teşekkür eden İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ruhani, bunun ahlaka, ortak çıkarlara ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

Suriye konusunda Astana sürecinde İran, Türkiye ve Rusya olarak yakın iş birliği içinde olduklarını belirten İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ruhani, bu sürecin bundaki sonraki toplantısının Rusya’da olmasına karar verildiğini bildirdi. Suriye’nin kaderinin sadece Suriye halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini vurgulayan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ruhani, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi konusunda iki ülke olarak hem fikir olduklarını ifade etti. İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ruhani bölgede barış ve istikrarın sağlanması için Türkiye ile iş birliğinin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Haberler

seers cmp badge